In 2003 was ik met mijn vrouw en onze goede vrienden in Madrid. Op een avond bezochten we Ducados Café (Pza. Canalejas, 3). Een hippe combinatie van café en cocktailbar, Cubaans ingericht.

20140421-153432.jpg
Via de trap naar beneden kwamen we in een soort discotheek met allerlei aquaria met verschillende soorten vissen, onder andere een haai. We hebben die avond veel gedanst. Op een goed moment hoorde ik een vet nummer en informeerde bij de dj waar we naar luisterden. Het ging om: The Strike Boys: Vida La Revolución. De dj liet me de hoes zien van de CD die hij draaide: Bassic Instinct No. 3 (met een knipoog naar de film):

20140421-153616.jpg
De volgende dag heb ik die CD gehaald. Het bevatte een selectie van coole dansmuziek van bands die ik allemaal niet kende, maar met veel plezier leerde kennen. Gaaf!

In 2003 was, in dit muziekgenre, de Franse dj Stéphane Pompougnac al toe aan Volume 6 van zijn legendarische Hôtel Costes CD reeks, een zeer succesvolle formule waarbij het chique Parijse Hôtel Costes eigen selecties van hippe lounge muziek uitbracht.

20140421-153730.jpg
Het verhaal wil dat Pompougnac ooit begon in de bediening bij Hôtel Costes, later huis dj werd en nog later zijn beroemde studiomixen voor het hotel maakte.
Andere clubs en hotels hebben deze formule proberen te kopiëren, maar wat mij betreft leidde dit tot matig resultaat.

Wel aanbevelenswaardig en gaaf zijn de studiomixen van de Nederlandse dj Maestro, in de reeks ‘Blue Note Trip’. Hij deed de eerste drie mixen, er kwamen vervolgens twee Blue Note Trips van het Berlijnse dj collectief: ‘Jazzanova’, maar daarna nam dj Maestro het stokje weer over. Hij heeft mooie muziek verzameld en bijeengebracht uit de archieven van platenlabel Blue Note. Wederom een mooie manier om kennis te maken met fraaie muziek, zoals bijvoorbeeld deze: Coralie Clement: l’Ombre Et La Lumiére uit de tweede Trip (Sunrise). Proost!

20140421-153956.jpg
Last but not least moet in dit verband genoemd worden: de vruchtbare samenwerking tussen dj Maestro en Susanne Alt, de Duitse altsaxofoniste met als thuisbasis Amsterdam. Zie hier voor een impressie.

Advertentie